Známy šéfkuchár Lukáš Dőrnhofer (31) z Rače uspel na štvordňovej prestížnej súťaži Chef Ireland Culinary Competitions. V Dubline získal titul absolútneho  medzinárodného majstra Írska vo varení!

Lukáš Dőrnhofer (druhý sprava) s kolegom Danielom Melicheríkom (vľavo) pri preberaní ocenenia v Írsku.

Po návrate na Slovensko šéfkuchár Lukáš Dőrnhofer prezradil, ako súťaž prebiehala a čím sa mu podarilo zaujať porotu. „Súťažili sme v kategóriách Silver Hill Duck a Mystery Basket. V priebehu 90 minút má tím pozostávajúci z dvoch kuchárov za úlohu naplánovať, zapísať a predložiť pripravené menu porotcom,“ opísal zadanie súťaže, v ktorej bol jeho partnerom Daniel Melicherík.

Počas prípravy jedla sa komisári certifikovaní priamo Svetovou organizáciou kuchárskych spolkov pohybovali medzi súťažiacimi a pozorne ich sledovali pri práci. Každý kuchár resp. tím mal k dispozícii vlastný sporák a vrámci každej kategórie sa príprava jedla začala naraz pre všetkách účastníkov.

Varí a podáva sa vždy trojchodové menu pre dve osoby, pričom v prípade Mystery Basket (Tajomný košík) nikto vopred nevie, aké ingrediencie sa budú nachádzať v košíku. Je to teda určitá forma improvizácie,“ priblížil pre spravodaj Račan súťaž v Írsku.

Lukáš Vyštudoval Hotelovú akadémiu v odbore kuchár – čašník, pôsobil už vo viacerých krajinách. Zúčastňuje sa rôznych súťaží v oblasti gastronómie, jeho najväčším úspechom bolo až donedávna striebro na svetovom kulinárskom Pohári v Luxemburgu – Culinary World Cup v roku 2010.

Šéfkuchár Lukáš Dőrnhofer (31) z Rače uspel na štvordňovej prestížnej súťaži Chef Ireland Culinary Competitions v Dubline, kde získal titul absolútneho medzinárodného majstra Írska vo varení!

VÍŤAZNÉ MENU V KATEGÓRII MYSTERY BASKET:

Dezert
Piškótová roláda v jahodovej glazúre, skaramelizovaný banánový muss čili, pomarančová omáčka.

Predjedlo
Pošírovaná ryba vo víne na bylinkách, chrenová pena, marinovaný fenikel, prach z póru.

Hlavné jedlo
Grilované kuracie prsia na bylinkách, šampiňónové ragú na víne, zemiakový cesnakový koláč, marinovaná mrkva.

Autor: ja, foto: archív Lukáša Dőrnhofera