Nielen v račianskych viniciach vrcholí v týchto dňoch jedna z najdôležitejších prác vo vinohrade – rez viniča. Vinič sa strihá vo vegetačnom spánku zhruba od polovice januára do konca marca.

Väčšina vinárov v minulosti zostrihanú révu pálila, neskôr sa začala časť tohto biologického odpadu spracovávať napríklad štiepkovaním či mulčovaním. Alternatívou je aj snaha použiť tento materiál v dekoratívnej oblasti.

Lucia Bednaričová Kuráková z ateliéru MonaLu. Fotografie vznikli vo vinárstve Pavla Chvosteka. Foto: Andrea Bednarič

„Medzi novinkami v spracovaní révy sa v poslednom čase objavila aj ďalšia možnosť ako tieto prúty z viniča zmysluplne zrecyklovať. Zo zostrihanej révy je možné uviť štýlové vence. Sú vhodným doplnkom do vinárstiev či pivníc alebo ako solitéry do vidiecky ladených interiérov,“ povedala nám Lucia Kuráková z ateliéru MonaLu (viac tu), ktorá sa nedávno začala venovať využívaniu vínnej révy.

Keďže réva je po vyschnutí mimoriadne odolná voči vplyvom počasia, je možné výrobky z nej umiestňovať aj do exteriérov chránených pred dažďom.
Hitom medzi záujemcami o výrobky z révy sú najmä vence.

Fotografie vznikli vo vinárstve Pavla Chvosteka. Foto: Andrea Bednarič

Tie vili ľudia zrejme už v časoch vzniku prvých mýtov a bájí. Diadémy a čelenky zo vzácnych kovov s výhonkami brečtanu zdobili hlavy starých Rimanov ako znak statusu a sily, vďaka Grékom sa stal zelený vavrínový veniec v európskej kultúre symbolom oslavy víťazstva. Veniec svojim kruhovým tvarom nemá začiatok ani koniec, preto je považovaný za symbol kolobehu života.

Ak by ste si chceli vyskúšať vlastnú výrobu, budete potrebovať zostrihanú révu (očistená od úponkov, min 1,2 m dlhá), záhradnícke nožnice, aranžérsky drôt, kliešte na strihanie drôtu a dávku trpezlivosti.

Galéria:

„Vence je možné navíjať pravidelne alebo do špirály. Výhodou výrobku z viniča je trvácnosť – neopadá ani nezmení svoj tvar. Maximálne môže stratiť na svojej váhe tým, že postupom času sa z neho odparí vlhkosť. Na jeho krásne to však nič nemení,“ nazdáva sa aranžérka.

Ak máte chuť, môžete tieto vence sezónne dozdobiť rôznymi doplnkami. Napríklad na jar stačí pridať zopár pierok, bahniatok, vajíčok a v zime naviazať čečinu so šiškami. Takýto révový veniec môže teda slúžiť ako dobrý základ na ďalšie tvorenie.

Za poskytnutie priestorov na fotografovanie ďakujeme vinárstvo Pavla Chvosteka na Alstrovej. Viac o vinárstve a priestore si prečítajte tu: Vinársky dvor na Alstrovej zaradili do súťaže obnovených objektov.

Zimný rez viniča prebieha od januára do marca.

Po zimnom reze viniča ostávajú vo viniciach kopy odstrihnutej révy.

Rč, foto archív LBK