Vyzerá to ako obyčajný pagáč, volá sa to ako obyčajný pagáč, ale je to pritom nebíčko v papuľke! Recept na tradičný pagáč ponúka známa račianska kuchárka a gazdinka Anna Würflová. Keďže je niečo ako rodinné striebro, so súhlasom Moniky Debnárovej, ktorá ho od autorky získala, ho ponúkame aj čitateľom portálu račaweb.

Wurflová Anna. Foto: Račiansky výber

Wurflová Anna. Foto: Račiansky výber

Recept na tradičný račiansky oškvarkový pagáčik od Anky Würflovej

Cesto (približne na 100 kusov)

1 kg polohrubej múky, 50 dkg oškvarkov, 3 žĺtka, 1 lyžička soli, 125 g masla, 2 pochúťkové smotany, 3 uvarené zemiaky, ½ dcl oleja, Mlieko, 1 a ½ balíčka kvasníc, 1 lyžička kryštáľového cukru a

Postup

Oškvarkové pagáčiky

Oškvarkové pagáčiky

Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a kvasníc necháme vykysnúť kvások. Po 15 minútach do neho pridáme polohrubú múku, žĺtka, soľ, pochúťkové smotany, olej a uvarené rozpučené zemiaky.

Všetko spolu dobre spolu spracujeme. Keď je cesto riadne premiešané a vláčne, necháme ho na teplom mieste 15 minút nakysnúť. Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a na vrch cesta nastrúhame maslo. Následne cesto preložíme a opäť rozvaľkáme. Takýto postup s nastrúhaným maslom opakujeme 3 krát.

Pri poslednom rozvaľkaní nasypeme na cesto aj pomleté oškvarky, posypeme soľou a ešte raz cesto preložíme a opäť vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm.

Z cesta povykrajujeme pagáčiky, ktoré poukladáme na plech. Pagáčiky potrieme žĺtkom, ktoré sme pred tým rozmiešali s trochou oleja.

Vrch pagáčikov môžeme dozdobiť sezamovými semiačkami, alebo orechmi.