Vyzerá to ako obyčajný pagáč, volá sa to ako obyčajný pagáč, ale je to pritom nebíčko v papuľke! Recept na tradičný pagáč ponúka známa račianska kuchárka a gazdinka Anna Würflová. Keďže je niečo ako rodinné striebro, so súhlasom Moniky Debnárovej, ktorá ho od autorky získala, ho ponúkame aj čitateľom portálu račaweb.
Recept na tradičný račiansky oškvarkový pagáčik od Anky Würflovej
Cesto (približne na 100 kusov)
1 kg polohrubej múky, 50 dkg oškvarkov, 3 žĺtka, 1 lyžička soli, 125 g masla, 2 pochúťkové smotany, 3 uvarené zemiaky, ½ dcl oleja, Mlieko, 1 a ½ balíčka kvasníc, 1 lyžička kryštáľového cukru a
Postup
Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a kvasníc necháme vykysnúť kvások. Po 15 minútach do neho pridáme polohrubú múku, žĺtka, soľ, pochúťkové smotany, olej a uvarené rozpučené zemiaky.
Všetko spolu dobre spolu spracujeme. Keď je cesto riadne premiešané a vláčne, necháme ho na teplom mieste 15 minút nakysnúť. Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a na vrch cesta nastrúhame maslo. Následne cesto preložíme a opäť rozvaľkáme. Takýto postup s nastrúhaným maslom opakujeme 3 krát.
Pri poslednom rozvaľkaní nasypeme na cesto aj pomleté oškvarky, posypeme soľou a ešte raz cesto preložíme a opäť vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm.
Z cesta povykrajujeme pagáčiky, ktoré poukladáme na plech. Pagáčiky potrieme žĺtkom, ktoré sme pred tým rozmiešali s trochou oleja.
Vrch pagáčikov môžeme dozdobiť sezamovými semiačkami, alebo orechmi.
Bez komentára